KİŞİYE GÖRE SİLAH SEÇİMİ

 Burada size , silah seçerken göz önünde bulundurmanız gereken temel hususları anlatacagım:  kullanım amacı, kalibre, boyut ve agırlık, konfor ve ergonominin yanı sıra güvenlik özellikleri.

O halde hadi hemen konuya dalalım ki bilgiyle kendimizi donatalım ve bilinçli karar verelim

Dogru silahı seçmek, önce amacımızı belirlemek ile başlar.

 Silah ile ne yapmak istiyorsunuz ?

   Önce mutlaka kendinize bu soruyu sormalısınız. Ben silahlarım ile 10 yıldır sadece egitim yapıyorum, kendimi ve ailemi koruyorum. Sizlerin de amacı, bu olması yönünde sizleri bilgilendiriyorum.

   Bizim silahlar ile gösteriş yapmaya, insanları korkutmaya veyahut sanki üstünlük kuruyormuş gibi kendimizi insanlara göstermemize ihtiyacımız yok. Bizler bilinçli insanlarız, bilinçli silah kullanan insanlarız, silahlarımızı sadece ailemizi korumak için kullanırız. Rutin hayatımızda egitim yapar ve olabilecek aksi durumlara karşı kendimizi hazır tutarız.

 

SİLAH seçİmİnde etkenler

Kanunlara Göre
Maddi durumuna göre
Sahip olduğu işe, ihtiyaçlara göre
Kişinin boy-kilo-el oranına göre
 
Kanunlara göre
                Burada silahınızı seçerken aslında biraz sizin talep ve isteğinizden çıkıyor. Devletin size müsaade ettiği durum ortaya geliyor. Ama eminim ki birçoğumuz eğer ki imkanımız olsa silahını(tabancasını) ruhsatlı bir şekilde üzerinde taşımak ister. O yüzden biz iki tip ruhsat tipine göre de inceleyelim. Ve burda seçtiğimiz tabancamız bize her türlü şart ve koşulda, doğru kullanım imkanı verebilsin.
¨TAŞIMA RUHSATLI TABANCALAR

    Şartlarınızın müsaade ettiği durumlarda, devlet tarafından size sunulan silah ruhsat tipidir. Kamu binaları, toplu gösteriş yapılan yerler ve kanunların müsaade etmediği yerler hariç, silahınızı her yerde üzerinizde bulundurabileceğiniz ruhsat tipidir.

¨
¨BULUNDURMA RUHSATLI TABANCALAR

     Yine şartlarınızın müsaade ettiği durumlarda meskeninizde silahınızı kendinizi korumak için bulundurabileceğiniz ruhsat tipidir.

 

Taşıma ruhsatı almak için gerekli şartlar ve bulundurma ruhsatı almak için gerekli şartlar çok fazla farklılık gösterir. Bu yüzden bu konunun içine çok girmek istemiyorum. Ama eğer ki detaylı video isterseniz yine bu şekil bir slayt hazırlayıp detaylı videosunu çekeriz .

Maddi duruma göre

¨Öncelikle burda belirtmek isterim ki, bu ayrımı hiç yapmak istemezdim. Ama maalesef ki bu ayrımı yapmak zorundayım. Amerikalı veyahut avrupalı atıcı silahını kalibresine göre ayırt ederken bizim bu durumda bir ayırt edicilik yapmamız beni çok üzüyor. Ama yapıcaz.
¨Silahlar savunma amaçlı kullanılsa da maalesef bir prestij kaynağı olarak da ülkemizde kullanılmakta. Eğer ki çok paranız varsa ve etrafa saçmak istiyorsanız gidin ithal bir tabanca alın. Sonra iğnesi kırıldığı zaman bir o kadar daha para verin, aylarca iğnesini bekleyin. Taşımak için bir kılıf almak için binlerce lira dökün. Yedek şarjörünüzü bulmak için 50 tane silahçı gezin. O yüzden ne olursa olsun maddi duruma göre silah seçimini doğru bulmuyor ve ithal tabancalardan uzak durmanızı tavsiye ediyorum.
¨Ama eğer ki illa ben bir ithal tabanca alıcam diyorsanız, ülkemizde çokça bulunan kopyaları yapılan glock, sig sauer vs silahları almanızı tavsiye ederim.
Sahip oldugun işe ve ihtiyaçlara göre kalibre belirleme

Bu kısım biraz uzun sürecek

Yaptığınız işin aslında hiçbir önemi yok. Silah kullanmaya ihtiyaç duyduysanız demek ki kafanızda doğal akışınızı, rutin hayatınızı etkileyecek şeyler yaşadınız veya yaşamayı düşünüyorsunuz. Bu durumda öncelikle ;

 

Tabancanızı kullanabileceğiz yerleri ve zamanları;

Oluşabilecek şartları ve yanınızda genellikle bulunabilecek kişileri düşünmenizi istiyorum

 

YERLER VE ZAMANLAR

Bulunacağınız yerler

   Bunlar daima değişkenlik gösteren konulardır. Ama şöyle düşünün ben kendimi gündüz için hazırlarsam eğer, gündüz için eğitim yaparsam, zaman olarak. Eninde sonunda şunu da derim;

‘’her gündüzün bir gecesi var ben gece ne yapacağım’’ aslında kendinizi çoğu şart için hazırlamış oluyorsunuz. Şimdi örnekler üzerinden yerler ve zamanlar olarak konuşalım.

   Gündelik hayatınızda sıklıkla bulunduğunuz yerleri düşünmenizi istiyorum. Örneğin çok kalabalık olan bir metropol şehirde, park yeri bile bulunmayan bir bölgede iş sahibisiniz. Sizin böyle bir yerde shotgun kullanma, temin etme, bulundurma veyahut tabanca olarak konuşursak .50 cal bir magnum tabancaya veyahut .45 cal bir tabancaya ihtiyacınız olmaz. Sizin burada çok daha mobil, taşıması kolay, kullanımında sekme durumunda fişeğin çok fazla ivme kazanmayacağı bir tabancaya ihtiyacınız var kendinizi korumak için .  Kırsal bir kesimde çiftlikte yaşıyorsunuz ev savunmanız için ayı veyahut domuz ile karşılaşma ihtimaliniz çok yüksek 12 cal 20 cal gibi tüfekler veyahut büyük kalibre tabancalar şimdi bunlara ihtiyacınız olabilir.

Zamanlar

Gündüz istirahat ediyor ve gece çalışıyorsan, tabancana ekipman ekleyebileceğin gece sana isabet imkanı sağlayan tabancalar tercih etmelisin. Gündüz çalışıyor ve genelde gece istirahat ediyorsan diğer etkenleri göz önünde bulundurarak bir tabanca tercih etmelisin.

Bize en uygun tabancayı seçerken, aslında bizim en çok üstünde durmamız gereken konu kendimize fiziksel olarak en uygun tabancayı seçmek. Unutmayalım ki her tabanca herkes için uygundur aslında,  çok küçük el yapısına sahip biri de olsa örnek vermek gerekirse canik sfx ile atış yapabilir.

        Sfx normale göre çok büyük bir tabancadır.  Veyahut bir sar9 sc ile çok büyük  ellere sahip biri de atış yapabilir. Ama burada süreklilik, kişiye uygunluk devamlı kullanımda tabancayı kişiden uzaklaştıracaktır. O yüzden böyle bir video oluşturduk, taşırken ve kullanırken dahi sizi tabancanızdan soğutmayacak ve kullanımda size zorluk çıkarmayacak bir tabancadan bahsetmek.

     Tabancları ebatlarına göre ayırırken ifade edilen terimler vardır. Tam boy görev tabancası, compact  tabancalar, standart boy tabancalar, micro compact tabancalar vs. diye gider.

Ama bu ifadeler silah üretici firmaların genelde kendi silahlarını yerleştirdikleri isimlerdir. Çoğu kez bunlar değişiklik gösterebilir. 

Bir silahı ölçülerinize uygun bir şekilde seçmeniz çok mühimdir, bunu yapmak içinde en kolay ve en doğru yol o silahı gidip mke de veyahut herhangi bir poligonda denemektir.

    1.Bu deneme işlemini yaparken dikkat etmeniz gerekenler.

Tabancanızı elinize aldıgınızda tabancanızın arka kısmında kunduz kuyrugu diye adlandırdığımız bir bölge vardır. 

    1.Buraya elinizin ayasının iç kısmını sıkı bir şekilde oturttuğunuzda,  tetik parmağınızın uç kısmının tetik korkuluğunun tam neresine denk geldiğine bakmanız. Eğer ki parmağınız çok fazla ileride kaldıysa bu sizin için küçük bir tabancadır. Tam tersi de büyük bir tabanca. İlk kıstasımız olarak bunu değerlendirebilirsiniz.

2. Silahınızı baskın elinizle tutup  orta parmak, yüzük parmağı ve serçe parmağınızın tam kabzayı kavramasından sonra bu parmakların alt kısmında bir parmak boşluk kalacak şekilde silahınızı tutabiliyorsanız bu silahın ebatları sizin için tam olarak uygundur. Eğer ki bu kavrama sırasında serçe parmağınız alt kısımda dışarıda kalıyorsa bu tabanca sizin için küçük diye adlandırdığımız bir tabanca ölçülerindedir.

3. Bu artık çok büyük bir faktör değil, genelde üretilen tabancalar ağırlık olarak hafif oluyor ama, silahınızı tam olarak kavradığınızda hedefe çıkarken size bu agırlık hissini veriyor hareket kabiliyetinizi yavaşlatıyorsa kendinize göre bir boy daha küçük tabanca seçmenizi tavsiye ederim .
4. Silahı daima taşıyacaksak eger bu faktörleri göz ardı edemeyiz.

 Silah seçimini etkileyen daha birçok faktör bulunabilir. Silahın güvenlik önlemleri veyahut aksesuar desteği ama bunları yazmaya devam edersek, okumakta zorlanan bir millet olduğumuz için sıkıcı gelebilir. Ama sizlerinde konu ile ilgili yorumlarınızı ve ekleyeceklerinizi , sosyla medya kanallarınızdan yazımıza atıf yapıp bağlantı ekleyerek yorumlamanızı bekliyorum. 

 

Okuduğunuz için hepinize çok teşekkür ederim

 

 

  

 

  • KİŞİYE GÖRE SİLAH SEÇİMİ
26 Şub 11:35